UPDATE Incendiile de vegetație din Portugalia au provocat moartea a cel puțin 20 de persoane, potrivit unui bilanț provizoriu (FOTO)

UPDATE ORA 13.17 Cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor de vegetație care afectează de duminică centrul și nordul Portugaliei, informează Reuters, AFP și EFE, care citează un anunț al Protecției civile.

cf9da52b-20e4-45b1-b2c5-bd830634f2ca

Cel puțin ”douăzeci de persoane” au decedat în districtele Coimbra, Castelo Branco și Viseu, situate în centrul Portugaliei, și în Aveiro, localizat în nord, a declarat pentru agenția Lusa purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale pentru Protecția Civilă, Patricia Gaspar.

Potrivit declarațiilor date mass-media locale, acest bilanț este provizoriu deoarece colectarea de informații din localitățile afectate de incendii este în curs de desfășurare.
Peste 440 de incendii sau începuturi de incendiu au fost semnalate de-a lungul Portugaliei, duminică, până la ora locală 22. Peste o sută de incendii au rămas active în cursul nopții, mobilizând circa 6.000 de pompieri. Aproximativ 30 dintre acestea, care făceau ravagii în centrul și nordul țării, erau considerate “importante” din cauza duratei lor și a mijloacelor deplasate pentru intervenție.

Cel puțin 20 de sate au fost evacuate și mai multe case au fost mistuite de flăcări”, a indicat duminică purtătoarea de cuvânt a protecției civile. Circulația a fost întreruptă pe trei autostrăzi, printre care și cea care leagă Lisabona de Porto.
Acest val de incendii este cauzat de “temperaturile net superioare mediei sezonului și de efectul acumulat al secetei ce se face simțită aproape de la începutul anului”, a explicat Patricia Gaspar.

Circa 216.000 de hectare de vegetație au ars în Portugalia din ianuarie până la finalul lui septembrie, conform unei estimări a Institutului pentru conservarea naturii și a pădurilor.

ORA 03.15 Portugalia: Număr record de incendii forestiere; 3 morți, localități evacuate, circulație întreruptă pe mai multe autostrăzi

Portugalia a fost afectată duminică de un număr record de incendii forestiere, care au provocat moartea a cel puțin trei persoane în centrul țării, au anunțat serviciile de intervenție, transmite AFP.

Incendiile au dus de asemenea la rănirea ușoară a 25 de oameni din rândul populației și al pompierilor, majoritatea primind îngrijiri în urma inhalării de fum sau a unor căzături, conform unui bilanț furnizat de purtătoarea de cuvânt a Autorității naționale de protecție civilă, Patricia Gaspar.

Peste 440 de incendii sau începuturi de incendiu au fost semnalate de-a lungul Portugaliei, duminică, până la ora locală 22.

“Am trăit cea mai neagră zi de la începutul anului în materie de incendii”, a comentat Gaspar în cursul serii.

Peste o sută de incendii rămâneau active în cursul nopții, mobilizând circa 6.000 de pompieri. Aproximativ 30 dintre acestea, care făceau ravagii în centrul și nordul țării, erau considerate “importante” din cauza duratei lor și a mijloacelor deplasate pentru intervenție.

Cel puțin 20 de sate au fost evacuate și mai multe case au fost mistuite de flăcări”, a indicat purtătoarea de cuvânt a protecției civile.

Circulația a fost întreruptă pe trei autostrăzi, printre care și cea care leagă Lisabona de Porto.

Acest val de incendii este cauzat de “temperaturile net superioare mediei sezonului și de efectul acumulat al secetei ce se face simțită aproape de la începutul anului”, a explicat Patricia Gaspar.

Circa 216.000 de hectare de vegetație au ars în Portugalia din ianuarie până la finalul lui septembrie, conform unei estimări a Institutului pentru conservarea naturii și a pădurilor.

În 2003, suprafața arsă a atins un record de aproape 426.000 hectare, dar anul 2017 va rămâne marcat de incendiul cel mai ucigaș din istoria țării, soldat, la jumătatea lunii iunie, în apropiere de Pedrogao Grande (centru), cu 64 de morți și peste 250 de răniți.

AGERPRES/ (AS — editori: Vicențiu Purcărea, Dana Purgaru, Mariana Ionescu, editori online: Adrian Dădârlat, Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/16/portugalia-numar-record-de-incendii-forestiere-3-morti-localitati-evacuate-circulatie-intrerupta-pe-mai-multe-autostrazi-03-56-05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *