UPDATE Mariano Rajoy: Restabilirea ‘normalității și legalității’ în Catalonia, prioritate a guvernului spaniol

Una dintre prioritățile guvernului spaniol este restabilirea ‘normalității și legalității’ în regiunea Catalonia, a declarat miercuri în parlament premierul Mariano Rajoy, potrivit Reuters.

7558ebab-b026-4daa-b93a-eff97362b7e8

El a mai spus că, prin exercitarea conducerii directe, guvernul de la Madrid vrea să evite noi pagube materiale pentru această regiune bogată din nord-estul Spaniei din cauza încercărilor sale de a obține independența.

Catalonia ar urma să treacă de vineri sub conducerea directă a Madridului, după tentativa de separatism pe care instanțele spaniole au declarat-o neconstituțională, spunând că este în contradicție cu legea fundamentală din 1978.

Mariano Rajoy a dat asigurări că suspendarea autonomiei Cataloniei este “singurul răspuns posibil” la planul separatist al liderului catalan Carles Puigdemont, potrivit AFP.

Premierul spaniol a răspuns, în fața parlamentarilor, unui ales catalan, separatist de stânga, care l-a acuzat că a optat pentru “represiune” în locul dialogului.

“Îmi spuneți că instituțiile catalane au cerut dialogul și că răspunsul meu a fost Articolul 155” din Constituție care permite suspendarea autonomiei regiunii, și “este adevărat”, a spus Rajoy, adăugând: “Este singurul răspuns posibil, singurul”.

“Îmi îndeplinesc obligațiile prin aplicarea Articolului 155 în fața disprețului arătat față de legile noastre”, s-a apărat șeful guvernului de la Madrid.

Executivul central intenționează să demită executivul catalan și să transfere competențele către ministerele de la Madrid, să preia controlul asupra poliției catalane, să pună sub tutelă parlamentul regional și media publice regionale și să organizeze alegeri în șase luni.

Senatul — unde partidul conservator al lui Rajoy este majoritar — urmează să decidă vineri dacă permite luarea acestor măsuri.

Rajoy i-a reproșat lui Puigdemont că nu și-a dorit decât un dialog în anumite condiții. “Singurul dialog pe care l-am avut cu Puigdemont, singurul lucru pe care el a vrut să îl negocieze cu mine au fost termenii și data pentru independența Cataloniei”, a afirmat el.

Președintele catalan este invitat să vorbească joi sau vineri în Senat.

“Vom vedea dacă acum va veni în Senat pentru a-și prezenta propunerile”, a spus Rajoy.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/25/mariano-rajoy-restabilirea-normalitatii-si-legalitatii-in-catalonia-prioritate-a-guvernului-spaniol-11-05-16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *