UPDATE Udrea, Dragomir, Paraschiv și Hăpău – audiați la Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009

Comisia specială de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis, marți, audierea Elenei Udrea, a fostului colonel SRI Daniel Dragomir, a fostului colonel de contrainformații militare Doru Paraschiv, dar și a generalului Marian Hăpău, director și în acea perioadă al Direcției Generale de Informații a Apărării.

f0654eeb-6769-4ef9-87c1-14629eacd485

“În contextul declarațiilor publice făcute de anumite persoane care au fost invitate la Comisia SRI, am analizat și am votat, în unanimitate, invitarea pentru săptămâna viitoare la audieri la Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009 a doamnei Elena Udrea, a ofițerilor Paraschiv — în baza declarațiilor făcute aseară la ‘Cotidianul’, Dragomir și Marian Hăpău, care la momentul respectiv era șeful serviciului de informații al Armatei. Totodată, au mai fost niște discuții cu privire la răspunsul venit de la SRI referitor la prezența celor doi angajați în sufrageria domnului Oprea și am amânat discuția pentru săptămâna viitoare”, a anunțat președintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Ea a precizat totodată că au venit șase răspunsuri de la ministere cu privire la schimbarea șefilor de deconcentrate în perioada anterioară alegerilor prezidențiale din 2009. “Nu vă pot da informații foarte multe, pentru că ar însemna să mă antepronunț pe raportul final, dar, din ce am văzut până acum, într-adevăr, au fost modificări de șefi de deconcentrate făcute cam în aceleași zile — și preavizul și numirea pe post — în majoritatea județelor țării. Dar mai sunt de venit, până la 22 de ministere câte sunt, mai avem de primit răspunsuri”, a menționat Florea.

Cel care a propus invitarea la comisie a Elenei Udrea, a fostului colonel SRI Daniel Dragomir, dar și a lui Doru Paraschiv a fost deputatul Liviu Pleșoianu, propunerea fiind susținută de deputatul social-democrat Eugen Nicolicea. Pleșoianu a argumentat că Paraschiv a vorbit foarte clar despre faptul că “la nivelul Armatei era, tot așa, un fel de celulă de lucru în vederea realegerii domnului Traian Băsescu”.

“În așteptarea răspunsului de la SRI sunt două variante: varianta în care ne vor comunica din nou că sunt informații clasificate — eu vreau neapărat să spun că nu e deloc bine dacă SRI ne spune că răspunsul la întrebarea dacă Maior și Coldea au fost în acea seară la Gabriel Oprea este o informație clasificată, e foarte grav—, iar dacă nu este o informație clasificată atunci o așteptăm cât mai repede, poate chiar mâine”, a spus Pleșoianu.

Deputatul PDL Cezar Preda a remarcat că cei care vor fi invitați la comisie “pentru a ajunge să fie invitați, fac mai întâi fac o escală la Comisia de control SRI, știind că toate documentele de lucru sunt clasificate” și comisia respectivă “se umflă de informații secrete”.

“Și doamna Udrea, și domnul Dragomir, mai nou domnul Paraschiv, cred că de aseară mai e un domn general Iliescu, care tot așa se invită la noi, pentru că au niște lucruri de spus. M-aș referi întâi la acest tandem anunțat aici dacă domnii Maior și Coldea au fost acolo, din ce îmi aduc aminte, domnul Maior când a fost aici a spus. Domnul Maior a fost aici și a spus. Problema noastră rămăsese doamna Kovesi, acum de la doamna Kovesi ne-am întors la oameni care au spus de ce au fost invitați la noi, Maior n-a negat acest lucru, a spus că a fost o întâlnire privată. (…) Noi de aia ne concentrasem pe prezența doamnei Kovesi, care a fost singura în spațiul public, deși, dacă aș face o legătură cu ceea ce s-a ‘scăpat’ cu sursele de rigoare de la Parchet, de la ancheta alegerilor, că au anchetat și domniilor lor, acolo specifică foarte clar toate persoanele care au fost acolo. De ce nu putem lua noi un document care este deja în această zonă publică și mai trebuie să facem intervenții? Nu cred că există vreun dubiu, mai ales că Parchetul, ancheta sa, spune clar cine a fost și cum a fost”, a precizat Preda.

Potrivit lui Eugen Nicolicea, faptul că Parchetul enumeră niște persoane este o chestiune, faptul că unele persoane au refuzat să vină la comisie este o altă chestiune.

“De asemenea, așa cum a spus și domnul Pleșoianu, e o problemă dacă începi să spui că simpla prezență la un eveniment privat devine informație clasificată — e grav. Iar întrebarea către SRI era pentru că era o discuție care era scopul și durata vizitei. Dacă erau în interes de serviciu, bănuiesc că trebuiau să știe, dacă erau la o întâlnire privată, măcar trebuiau să ne confirme asta, nu să ne arunce în bălării că informația e clasificată. De asemenea, cred că informații aruncate în spațiul public nu devin clasificate prin simpla lor repetare în fața Comisiei SRI. Iar, în ceea ce ne privește, ancheta pe care o face comisia respectivă — alte zone, alte obiective. Deci noi avem un obiectiv care este strict legat de alegerile prezidențiale”, a arătat Nicolicea.

El a menționat că nu a observat nicio informație clasificată până în prezent și a adăugat că nu a apărut decizia CCR, după ce PNL a atacat modificarea Regulamentului Comisiei parlamentare de control al activității SRI, situație în care s-ar putea să existe posibilitatea prelungirii obiectului de activitate al comisiei parlamentare de anchetă.

Cezar Preda a intervenit din nou precizând că nu are nimic împotrivă ca persoanele care pot aduce comisia în obiectul său să fie invitate. “În ceea ce privește refuzul unor persoane de a veni, dacă noi avem informația deja în spațiul public că au fost acolo, pe noi ne-a ajutat. E drept că poate prezența lor ne-ar fi adus un plus în ceea ce privește aceste informații de care avem nevoie”, a spus el, adăugând că poziția grupului PNL cu privire la noile atribuții ale Comisiei de control SRI se referă de fapt la o diferențiere a atribuțiilor acesteia față de comisia de anchetă. “Comisiile permanente au un alt regim în care nu poți să intri ca și la comisiile de anchetă — vedem ce spune CCR”, a argumentat Preda, remarcând că niciunul dintre cei care au fost audiați de Comisia SRI nu a solicitat să se ducă și la Comisia de abuzuri.

Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu, vicepreședinte al comisiei, a anunțat că ar dori să solicite celor de la SRI, în următoarea adresă, să indice temeiul juridic în baza căruia aceste informații solicitate deja de parlamentari sunt considerate de reprezentanții serviciului informații clasificate și ce anume vizează protecția acestor informații. “Pentru că, în mod cert, protecția informațiilor clasificate vizează ceva”, a subliniat Cătăniciu.

Propunerea privind audierea lui Marian Hăpău a aparținut deputatului PSD Constantin Dunava, care a susținut că șeful DGIA ar putea să lămurească dacă Armata a fost amestecată sau nu în alegerile din 2009.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/24/udrea-dragomir-paraschiv-si-hapau-audiati-la-comisia-de-ancheta-a-prezidentialelor-din-2009-16-32-15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *