UPDATE Vladimir Putin a ordonat începerea retragerii forțelor ruse din Siria

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a efectuat luni o vizită neanunțată la baza aeriană rusă de la Hmeimim, în vestul Siriei, a ordonat începerea retragerii forțelor ruse din această țară, au anunțat agențiile de presă ruse preluate de AFP și Reuters.

01716ff9-b055-4317-8eaf-ba83d90de245

Vladimir Putin, care miercurea trecută a anunțat înfrângerea totală a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria pe ambele maluri ale fluviului Eufrat, a fost întâmpinat la Hmeimim de liderul sirian Bashar Al-Assad.

“În aproape doi ani, forțele armate ruse, în colaborare cu armata siriană, i-au distrus în mare parte pe teroriștii internaționali. În consecință, am luat decizia de a trimite înapoi în Rusia cea mai mare parte a contingentului militar rus desfășurat în Siria”, a spus Putin, citat de Interfax.

La vizita de la Hmeimim au asistat de asemenea ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul forțelor ruse din Siria, Serghei Surovikin.

Joia trecută, Ministerul rus al Apărării a afirmat că misiunea armatei ruse în Siria s-a încheiat și teritoriul sirian este ‘eliberat în totalitate’ de luptătorii grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Rusia a anunțat deja pe 21 noiembrie sfârșitul ‘fazei active a operațiunii militare’ în Siria, unde armata rusă a intervenit în sprijinul regimului Bashar al-Assad.

“Obiectivul luptei împotriva criminalilor înarmați din Siria, care a necesitat mijloace de mare anvergură ale forțelor armate, a fost atins în totalitate și în mod strălucit”, a mai spus la baza rusă Vladimir Putin, într-un discurs difuzat cu un decalaj de câteva ore, notează France Presse.

El a dat asigurări că Siria a rămas stat “suveran și independent” și le-a mulțumit soldaților pentru efortul lor, avertizând totodată că “dacă teroriștii ridică din nou capul îi vom lovi cu o forță nemaivăzută”. “Nu vom uita niciodată nici morții și nici pierderile provocate de lupta împotriva terorismului, în Siria și la noi, în Rusia”, a adăugat Putin.

La rândul său, Bashar Al-Assad i-a mulțumit omologului său rus, salutând “participarea eficace (a rușilor) la războiul împotriva terorismului” și subliniind că “poporul sirian nu va uita niciodată” sacrificiul “martirilor” ruși, conform unei declarații difuzate de media oficiale.

Rusia a lansat intervenția militară în Siria în septembrie 2015, în acești doi ani fiind desfășurați pe teritoriul sirian între 4000 și 5000 de soldați ruși, marea majoritate la baza de la Hmeimim. Oficial, circa 40 de militari ruși au murit în Siria de la începutul intervenției.

Vladimir Putin a precizat luni că armata rusă va păstra în Siria baza de la Hmeimim, precum și facilitatea navală de la Tartus, pe coasta Mediteranei, ca baze permanente.

După vizita neanunțată în Siria, președintele rus s-a deplasat la Cairo, pentru discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi consacrate în special situației din Orientul Mijlociu, după anunțul președintelui american Donald Trump că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului. Putin este așteptat ulterior în Turcia pentru convorbiri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/12/11/vladimir-putin-a-ordonat-inceperea-retragerii-fortelor-ruse-din-siria-12-46-58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *