URA! OLTENIA A RĂMAS FĂRĂ CIURUCURI. ZICE POPA’S.

Măi, să fie!

Înarmat cu titlul de cetățean de onoare al unor localități de prin Oltenia, celebrul rămas fără celebritatea căpătată cu oarece ușurință și pierdută pe undeva, pe la marginea talentului zdrențuit de un caracter infatuat, Ștefan Popa Popa’s, face o declarație șoc: „Timișoara este invadată de olteni. Au venit ciurucurile care au stricat echilibrul cultural. „

Supărat rău pe olteni… Pe ăia pe care îi vede în mașinile pe care le observă că  “toate sunt de Dolj, de Gorj, de Mehedinţi”. Pe oltenii care l-au gratulat ani de-a rândul cu respectul cuvenit unei persoane înzestrate de Dumnezeu cu un talent special. N-o fi el cine știe ce talent unic, nemaivăzut și nemaiauzit, doar un talent de a caricaturiza în imagini și portrete. Dar ca el, mulți alții. Și totuși, el a fost un privilegiat, școlit prin Franța, premiat și onorat cu atenția unor personalități impresionate până la amuzament de caricaturile Popa’sciene. Slatina n-a făcut rabat. Prin 1990, administrația locală a vremii găsește de cuviință să-i acorde lui Stefan Popa Popa’s titlul de Cetatean de Onoare. În 2005, primește aceeași distincție și din partea Craiovei.

Așa, și? Ce dacă? Omul are o problemă (adevărat, nedeclarată până de curând) cu dialectul oltenesc și cu… ciurucurile.

Ba da, mă iau de olteni (…) Pe stradă se juca copilul sârb cu copilul maghiar şi toţi ştiau patru limbi în Timişoara. Acum, toată lumea vorbeşte, fusei, mă dusei”.

Habar n-am dacă Popa’s se aștepta la asta sau nu după momentul de sinceritate exprimat public la postul de televiziune al Timișoarei, cert este că atât primarul Slatinei cât și cel al Craiovei au găsit de cuviință că titlul de cetățean de onoare al celor două localități acordat caricaturistului nu se mai… pupă cu afinitățile lui etnice. Și ținând cont că omul declară nuanțat că nu se mai regăsește (poate nu s-a regăsit niciodată) printre frații olteni, au decis să îl retragă. Pe bună dreptate.

“Constat cu foarte mare regret că anumite personalități ajung să derapeze mult în discursul public, gândesc în clișee și preferă să gafeze decât să își recunoască o greșeală. De aceea, am ales să le solicit colegilor din Consiliul Local să-i retragă calitatea și demnitatea de cetățean de onoare al orașului Slatina domnului Ștefan Popa Popa’S pentru lucrurile grave pe care le-a spuns la adresa oltenilor. Domnule Popas, nu meritați niciun fel de recunoștință din partea orașului nostru și în numele slătinenilor vă recomand să vă cereți scuze public! Mândru că sunt slătinean, mândru că sunt oltean!” – EMIL MOȚ, primar Slatina.

Craiova a fost și este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante orașe ale României. Faptul că locuitorii acestui mare municipiu aleg să lucreze în alte regiuni demonstrează o bună pregătire în domeniile în care aceștia profesează. Astfel de declarații denigratoare, susținute cu atâta vehemență în spațiul public de domnul Ștefan Popa Popa’s, nu pot fi demne de o persoană cu înalte pretenții culturale și care este reprezentantul unui oraș cosmopolit cum este Timișoara. Gestul dânsului este cu atât mai regretabil din postura sa de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova. Odată ce a acceptat acest titlu în 2005, domnul Ștefan Popa Popa’s a devenit la rândul dânsului un ambasador al oltenilor, al craiovenilor care i-au conferit această distincție. Susțin inițiativa consilierilor și a craiovenilor care au dezavuat gestul lui dezonorant în mediul online și au cerut insistent retragerea titlului de «Cetățean de Onoare» conferit domnului Ștefan Popa Popa’s în anul 2005. –  MIHAIL GENOIU, primar Craiova

Pe oltenește, o cam făcuși, dom’ Popa’s! Îți puseși oltenii în cap și te lăsară cu panoplia goală.  Nu tu cetățean de onoare, nu tu invitații speciale pe la festivaluri… Pe de altă parte, primirăm și o veste bună: în Oltenia nu mai sunt ciurucuri. Plecară toate prin Banat să strice echilibrul cultural. Le văzu Popa’s acolo!

Un a propos cu final liber: mama domniei sale era olteancă…. 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *