USR a lansat azi proiectul Parcul Uranus

 

Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia a lansat, joi, 14 decembrie, proiectul Parcul Uranus care ├«╚Öi propune s─â transforme spa╚Ťiul ├«nchis ╚Öi totalitar din jurul Palatului Parlamentului ├«ntr-unul deschis ╚Öi democratic.

La ini╚Ťiativa USR, o echip─â multi-disciplinar─â de arhitec╚Ťi, urbani╚Öti ╚Öi peisagi╚Öti din Copenhaga ╚Öi Bucure╚Öti au explorat posibilit─â╚Ťile de amenajare urbanistic─â ╚Öi peisagistic─â a terenului din jurul Palatului Parlamentului ╚Öi leg─âturile acestuia cu terenurile din jur ╚Öi cu ora╚Öul.

ÔÇťCu acest proiect am vrea s─â ar─ât─âm poten╚Ťialul acestui spa╚Ťiu de a reintra ├«n via╚Ťa ora╚Öului. Credem ca ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n Bucure╚Öti e mare nevoie de spa╚Ťii publice ╚Öi o viziune mai optimist─â asupra viitoruluiÔÇŁ, a declarat Dimitrie Grigorescu, coordonatorul echipe de exper╚Ťi care au lucrat la materialul Parcul Uranus.

Materialul con╚Ťine o istorie a interven╚Ťiilor asupra terenului din jurul Palatului Parlamentului, demolarea cartierului Uranus ╚Öi construc╚Ťia Casei Poporului, exemple de spa╚Ťii publice din jurul parlamentelor din alte ╚Ť─âri, o analiz─â a situa╚Ťiei urbanistice actuale, precum ╚Öi o viziune despre amenajarea unui nou tip de spa╚Ťiu public, cu simul─âri foto-realiste, propuneri de solu╚Ťii alternative de asigurare a securit─â╚Ťii ╚Öi o etapizare a realiz─ârii proiectului.

Evenimentul de lansare a constat ├«ntr-un tur al terenului, o vizionare de pe acoperi╚Öul Palatului Parlamentului ╚Öi s-a terminat la Muzeul Na╚Ťional de Art─â Contemporan─â cu prezentarea proiectului de c─âtre autori ╚Öi discursuri din partea parlamentarilor USR, Cristina Prun─â ╚Öi Radu Mihail. Au fost prezen╚Ťi ziari╚Öti, parlamentari ╚Öi consilieri locali, arhitec╚Ťi, urbani╚Öti ╚Öi reprezentan╚Ťi ai societ─â╚Ťii civile.

ÔÇťExist─â tenta╚Ťia demnitarului de a se retrage din lumea real─â, de a se ├«nconjura de garduri ╚Öi de a se distan╚Ťa de oameni. Am v─âzut ├«n aceste zile cum o categorie de cet─â╚Ťeni ai acestei ╚Ť─âri se consider─â mai speciali dec├ót ceilal╚Ťi ╚Öi cum ├«╚Öi construiesc o lume doar pentru ei. Legile justi╚Ťiei sunt de fapt un gard ├«nalt, care despart cet─â╚Ťenii ├«ntre privilegia╚Ťi ╚Öi restul societ─â╚Ťii. Oamenii din strad─â strig─â ÔÇÜÔÇÜv─â vedemÔÇÖÔÇÖ ╚Öi trebuie s─â ├«i ajut─âm s─â reu╚Öeasc─â. Acest proiect este doar un pas mic dintr-o construc╚Ťie mare care ar urma s─â transforme institu╚Ťia parlamentului ├«ntr-o institu╚Ťie mai deschis─â ╚Öi mai democratic─â, adic─â s─â o aduc─â ├«n mijlocul oamenilor, a declarat deputata USR Cristina Prun─â, ini╚Ťiatoarea proiectului Parcul Uranus.

ÔÇŁMomentul lans─ârii acestui proiect este deosebit de important deoarece acum ├«n Parlament au loc ├«ngr─âdiri: ale dreptului de a propune, de a dezbate, de a protesta. Acest proiect aduce deschidere, propune spa╚Ťiu de dialog ╚Öi interac╚Ťiune. De asta are nevoie societatea rom├óneasc─â acum ╚Öi de aceea acest proiect este important pentru USRÔÇŁ, a punctat senatorul USR Radu Mihail.

ÔÇŁParcul Parlamentului este un proiect necesar at├ót pentru cet─â╚Ťeni, dar mai ales pentru Parlament. Aceast─â institu╚Ťie beneficiaz─â de cea mai mic─â rat─â de ├«ncredere ├«n r├óndul cet─â╚Ťenilor, iar prin acest proiect ar fi un semnal c─â se dore╚Öte redresarea acestei situa╚Ťii. Fac un apel c─âtre colegii parlamentari s─â sus╚Ťin─â acest proiect ╚Öi sa arate ca pentru ei Palatul Parlamentului nu e o fort─ârea╚Ť─â ├«n care se ascund de cet─â╚Ťeni. Totodat─â, e momentul ca cet─â╚Ťenii s─â le ceara parlamentarilor ╚Öi altor actori deciden╚Ťi deschiderea acestui spa╚Ťiu. ├Än fond, USR nu a f─âcut dec├ót s─â preia o idee venit─â de la cet─â╚Ťeni, ideea le apar╚Ťine, a╚Öa cum ar trebui s─â le apar╚Ťin─â ╚Öi Parcul ParlamentuluiÔÇŁ, a spus senatoarea USR Florina Presad─â la evenimentul de lansare.

Materialul a fost tip─ârit sub forma unei c─âr╚Ťi ╚Öi este prezentat pe site-ul parculuranus.org.

Mul╚Ťumim autorilor acestui proiect care au lucrat voluntar la o idee ├«n care cred: Dimitrie Grigorescu, Kirsty Badenoch, Horia Spirescu, Andrei Ducu-Predescu, Teodor Fr─â╚Ťil─â, Andrei Theodor Ioni╚Ť─â, Victor ╚śerb─ânescu.

USR ├«╚Öi dore╚Öte institu╚Ťii democratice ╚Öi spa╚Ťii publice de calitate. Vom sus╚Ťinem politic ╚Öi institu╚Ťional aceast─â idee ╚Öi vom convinge Parlamentul ╚Öi celelalte institu╚Ťii implicate de nevoia de a ie╚Öi din starea de izolare actual─â. Vrem un parlament al cet─â╚Ťenilor ╚Öi un nou parc pentru Capital─â.

 

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *