USR propune interzicerea pungilor de plastic

Partidul Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia propune interzicerea pungilor de plastic de unic─â folosin╚Ť─â si a pungilor oxodegradabile care polueaz─â mediul. Pungile de plastic au o durat─â de via┼ú─â de peste 500 de ani, ├«ns─â o durat─â de utilizare de numai cinci minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de e┼čec al proiect─ârii din industrie.

Propunerea USR vine ├«n contextul dezbaterii pe care Ministerul Mediului a lansat-o pe tema proiectului de lege pentru modificarea s╠Ži completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor s╠Ži a des╠Žeurilor de ambalaje. Deputatul USR Adrian Dohotaru a trimis o interpelare pe aceast─â tem─â Ministerului Mediului ├«n care sus╚Ťine┬áinterzicerea pungilor de plastic,┬á├«n conformitate cu directivele europene. ├Än Europa,┬áFran╚Ťa ╚Öi Spania au interzis deja acest tip de pungi, care se fragmenteaz─â ├«n buc─â╚Ťi mici ce polueaz─â mediul, sabot├ónd compostarea biode╚Öeurilor prin contaminarea acestora.

ÔÇ×Rom├ónia┬áa devenit o ╚Ťar─â slu╚Ťit─â de pungi de plastic pe c├ómpuri, pe malurile r├óurilor, la poalele mun╚Ťilor no╚Ötri. Dac─â ╚Ť─âri ca Fran╚Ťa sau Spania┬áau interzis pungile de plastic ╚Öi au cur─â╚Ťat astfel mediul de gunoaie, o putem face ╚Öi noi ├«n conformitate cu directivele europene. Putem ├«nlocui pungile de plastic de unic─â folosin╚Ť─â┬ácu pungi refolosibile din bumbac sau iut─â, de pild─â. Prin eforturi guvernamentale ╚Öi legislative coerente, putem avea o ╚Ťar─â curat─â ╚Öi frumoas─âÔÇŁ, explic─â┬áAdrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.

Coali╚Ťia Zero Waste Rom├ónia, care a formulat o propunere┬ásimilar─â, a fost sprijinit─â de peste 70 de organiza╚Ťii civice din ╚Ťar─â ├«n diverse peti╚Ťii de interzicere a pungilor de plastic. Astfel, USR sus╚Ťine ini╚Ťiativa Coali╚Ťiei Zero Waste Romania si a societ─â╚Ťii civile care promoveaz─â economia circular─â si militeaz─â pentru reducerea risipei de resurse.

ÔÇ×Economia ╚Öi ecologia trebuie s─â devin─â sinonime, a╚Öa cum arat─â r─âd─âcina comun─â. Eco, de la oikos, ├«nseamn─â cas─â. A╚Öa cum ├«n cas─â nu l─âs─âm gunoiul, nici casa noastr─â, Planeta P─âm├ónt, nu ar trebui s─â devin─â o groap─â de gunoi. ├Än acest sens, tranzi╚Ťia de la economia linear─â, care┬áeste r─âspunz─âtoare pentru schimb─ârile climatice ╚Öi ├«nc─âlzirea global─â, spre o economie circular─â┬áimplic─â ├«n primul r├ónd preven╚Ťia si eliminarea modelelor de proast─â proiectare precum pungile de plastic de unic─â folosin╚Ť─â. Proiectarea ecologic─â este unul dintre pilonii de baz─â in tranzi╚Ťia c─âtre o economie ├«n care de╚Öeurile devin resurse, o economie zero de╚ÖeuriÔÇŁ, explic─â deputatul USR Adrian Dohotaru.

Propunerea USR se va concretiza sub forma unor amendamente pentru modificarea s╠Ži completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor s╠Ži a des╠Žeurilor de ambalaje, atunci c├ónd legea va ajunge ├«n Parlament.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *