USR propune interzicerea pungilor de plastic

Partidul Uniunea Salvați România propune interzicerea pungilor de plastic de unică folosință si a pungilor oxodegradabile care poluează mediul. Pungile de plastic au o durată de viaţă de peste 500 de ani, însă o durată de utilizare de numai cinci minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de eşec al proiectării din industrie.

Propunerea USR vine în contextul dezbaterii pe care Ministerul Mediului a lansat-o pe tema proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Deputatul USR Adrian Dohotaru a trimis o interpelare pe această temă Ministerului Mediului în care susține interzicerea pungilor de plastic, în conformitate cu directivele europene. În Europa, Franța și Spania au interzis deja acest tip de pungi, care se fragmentează în bucăți mici ce poluează mediul, sabotând compostarea biodeșeurilor prin contaminarea acestora.

România a devenit o țară sluțită de pungi de plastic pe câmpuri, pe malurile râurilor, la poalele munților noștri. Dacă țări ca Franța sau Spania au interzis pungile de plastic și au curățat astfel mediul de gunoaie, o putem face și noi în conformitate cu directivele europene. Putem înlocui pungile de plastic de unică folosință cu pungi refolosibile din bumbac sau iută, de pildă. Prin eforturi guvernamentale și legislative coerente, putem avea o țară curată și frumoasă”, explică Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.