USR, singurul partid care vrea abrogarea pensiilor speciale

Propunerea legislativ─â a USR care prevedea abrogarea pensiilor speciale pentru 7 categorii profesionale (personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instan╚Ťelor ╚Öi al parchetelor, func╚Ťionarul public parlamentar, corpul diplomatic ╚Öi consular, angaja╚Ťii Cur╚Ťii de Conturi, judec─âtorii Cur╚Ťii Constitu╚Ťional─â, parlamentarii) ╚Öi plafonarea pentru magistra╚Ťi ╚Öi militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate, a fost respins de Comisia pentru munc─â a Senatului.

USR atrage aten╚Ťia c─â plafonarea pensiilor speciale este o m─âsur─â normal─â ├«ntr-un stat care-╚Öi trateaz─â cet─â╚Ťenii ├«n mod egal, deoarece propunerea legislativ─â are rolul de a diminua discrepan╚Ťele cauzate de plata pensiilor.

ÔÇťStatul rom├ón are un sistem de pensii cu dou─â viteze. Unul ├«n care to╚Ťi contribuim dup─â acelea╚Öi reguli, dar nu to╚Ťi beneficiem dup─â acelea╚Öi reguli. Guvernul s-a mirat c─â ├«n momentul ├«n care a schimbat formula de calcul a pensiei speciale a fost un exod al oamenilor din MAI tocmai ca s─â beneficieze de fosta formula de calcul. Nu-i ├«nvinov─â╚Ťim pe ei, ├«nvinov─â╚Ťim sistemul care le-a permis s─â fac─â lucrul acesta. Boala aceasta a pensiilor speciale este una foarte profund─â ├«n Rom├ónia ╚Öi trebuie rezolvat─âÔÇŁ, a declarat deputatul USR ╚Öi ini╚Ťiatorul legii, Claudiu N─âsui.

Proiectul prevede ca ├«n cazul acestor dou─â categorii pensia nu poate fi mai mare dec├ót solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate ├«nainte de data pension─ârii, actualizat la zi cu rata infla╚Ťiei ╚Öi cre╚Öterile salariale/major─ârile soldei de grad ╚Öi func╚Ťie ale militarilor/magistra╚Ťilor.

Proiectul USR prevede ╚Öi deductibilitatea integral─â a contribu╚Ťiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul par╚Ťial de cotizare.

Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia are ├«ncredere c─â legea va fi tratat─â cu mai mult─â con╚Ötiinciozitate ├«n Camera Deputa╚Ťilor, care este ╚Öi for decizional, ╚Öi c─â reprezenta╚Ťii actualei coali╚Ťii de guvernare vor ├«n╚Ťelege implica╚Ťiile acestei modific─âri ╚Öi vor vota pentru un tratament egal al cet─â╚Ťenilor.

 

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *