Valul de căldură din Suedia a dus la închiderea unui reactor nuclear pentru că apa mării folosită pentru răcire este prea caldă

Vremea neobişnuit de caldă din ultima vreme din Suedia a încălzit apa mării până aproape de 25 de grade, situaţie care a dus la închiderea temporară a unui reactor nuclear care era răcit cu apă de mare. Pentru a menține capacitatea de răcire la instalațiile de producție ale centralei Ringhals, apa de mare este folosită pentru răcirea diferitelor sisteme și componente în proces, însă apa a ajuns acum la o temperatură care face necesară scoaterea reactorului din funcțiune.

 

“Când apa devine mai caldă, capacitatea ei de răcire este redusă și pentru a menține capacitatea de răcire necesară pentru diferitele sisteme cu o marjă de siguranță bună, trebuie să luăm scoatem reactorul Ringhals 2 din funcțiune”, spune Sven-Anders Andersson, Șef de producție la Ringhals.

Reactoarele Ringhals 3 și 4 produc încă în mod normal, iar Ringhals 1 este în prezent închis pentru întreținerea planificată anuală. Fiecare reactor are o valoare maximă admisă pentru temperatura apei din mare. Pentru Ringhals 2 este de 25 de grade.

“În momentul în care ne-am apropiat de 25 de grade, am decis să reducem producția la 55%, dar acum temperatura a crescut peste 25 de grade, iar Ringhals 2 este în consecință închis”, spune Sven-Anders Andersson.

Faptul că marea atinge niveluri atât de ridicate de temperatură în acest an este foarte neobișnuită, iar situaţiile în care centralele nucleare suedeze trebuie să își reducă producția din cauza apei de mare prea calde se întâmplă doar rar. La Ringhals s-a întâmplat numai de câteva ori de la începutul secolului.

Oprirea reactorului a fost a fost una temporară, timp de câteva zile. După ce vremea s-a îmbunătăţit, temperatura apei din mare a scăzut la un nivel care permitea funcționarea reactorului în conformitate cu instrucțiunile de siguranță aplicabile.

 

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *