Venezuela: Opoziția, SUA și Franța contestă victoria în alegeri a socialiștilor președintelui Maduro

Opoziția venezueleană a contestat luni victoria în alegerile regionale a socialiștilor președintelui Nicolas Maduro, expunând regimul de la Caracas unor noi sancțiuni internaționale, informează Reuters.

a03bf14d-ea4b-4f8e-abb5-676af02c1554

Candidații formațiunii prezidențiale au obținut 17 posturi de guvernatori, față de numai cinci ale opoziției, deși aceasta era favorită conform sondajelor de opinie pre-electorale, iar Venezuela se confruntă cu o inflație de ordinul sutelor de procente și cu prăbușirea cursului de schimb al monedei naționale. Unul din candidații perdanți a semnalat doar în statul Miranda o serie de abuzuri mergând de la voturi multiple și participare forțată la vot sub amenințarea armelor până la împărțirea de alimente în ziua alegerilor — în condițiile penuriei generale de mărfuri alimentare și la căderi suspecte ale rețelei electrice și de telefonie.

“Nici venezuelenii, nici lumea nu vor înghiți această ficțiune”, a declarat șeful de campanie al opoziției, Gerardo Blyde. Coaliția Masa Unității Democratice nu a prezentat dovezi ale fraudelor electorale, dar a anunțat că nu va accepta niciun dialog și nicio negociere cu guvernul până când alegerile nu vor fi auditate, transmite AFP.

Statele Unite au condamnat alegerile, afirmând că nu au fost libere și corecte. “Câtă vreme regimul Maduro se comportă ca o dictatură autoritară, vom colabora cu membrii comunității internaționale și vom aduce întreaga greutate a puterii economice și diplomatice americane în sprijinul poporului venezuelean, care caută să refacă democrația”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington.

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că Venezuela este o dictatură și și-a exprimat îngrijorarea după acuzațiile de nereguli grave și lipsă de transparență a procesului electoral. Reuters apreciază că este posibil ca Uniunea Europeană să ia la rândul său măsuri împotriva lui Maduro.

În schimb, președintele cubanez Raul Castro l-a felicitat pe omologul său venezuelean pentru victorie și a apreciat că Venezuela “a dat încă o mare lecție de pace, vocație democratică, curaj și demnitate”. Într-o scrisoare către Nicolas Maduro, citată de EFE, el l-a asigurat că poate conta oricând pe sprijinul și solidaritatea Cubei.

Protestele antiguvernamentale și contramanifestațiile socialiștilor s-au soldat anul acesta în Venezuela cu cel puțin 125 de morți, reamintește Reuters. Statele Unite au impus ulterior sancțiuni împotriva președintelui Maduro și a altor oficialități venezuelene, printre care și șeful autorității electorale, Tibisay Lucena.

Înfrângerea suferită de opoziție în alegerile de duminică s-a produs pe fondul unei prezențe mai reduse la vot — doar 61%, față de 74% la alegerile legislative din 2015, pierdute de socialiștii lui Maduro. Se conturează astfel și probabilitatea unei realegeri a acestuia anul viitor.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/17/venezuela-opozitia-sua-si-franta-contesta-victoria-in-alegeri-a-socialistilor-presedintelui-maduro-03-55-54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *