Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

Botond Szakacs și-a construit aproape singur o casă pe roți în care să se retragă în weekenduri din Miercurea-Ciuc, împreună cu familia sa. Deoarece căsuța sa a trezit mult interes, bărbatul a ajuns să-și deschidă o afacere prin care construiește case mici. În prezent, cea de-a 21-a casă se află în atelierul echipei Eco Tiny House.

 Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

Casa familiei Szakacs de lângă Miercurea-Ciuc

Căsuța de 30 de mp construită pe șasiu de limuzină

Botond și Emoke Szakacs, ingineri proiectanți, își doreau o căsuță pe roți pe care să o amplaseze pe terenul de lângă Miercurea-Ciuc unde, în timpul liber, cultivă legume și fructe. Pentru că n-au avut bani să cumpere un trailer, au achiziționat o limuzină veche, cu 3.000 de lei, pe șasiul căreia au ridicat o căsuță de 30 de metri pătrați.

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

La final, după multă muncă în doi, cu ajutorul meseriașilor sau al prietenilor, și cu mobilă și decoruri de la Ikea, familia Szakacs a cheltuit în jur de 12.250 de euro pentru casa lor de weekend.

Însă conceptul a fost atât de inedit pentru anul 2016, încât au apărut rapid curioși sau doritori de tiny houses. Botond a chemat un fotograf care să surprindă în imagini interiorul căsuței, pentru a-i ajuta pe cei care voiau să știe mai multe despre construcție, apoi a deschis site-ul ecotiny.house, iar comenzile au început să curgă.

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

21 de tiny houses, dintre care nouă în România

După ce a învățat din propriile greșeli, printre care faptul că la o casă mică nu poți folosi materiale convenționale, cum ar fi OSB și gips-carton, pentru că se pot avaria în timpul transportului, Botond a început să construiască și pentru alții.

Afacerea Eco Tiny House din Miercurea-Ciuc a împlinit un an în luna mai. În acest interval, echipa formată din 15 persoane, printre care ingineri, constructori, tâmplari, dulgheri, dar și electricieni și instalatori, a realizat 21 de tiny houses. O parte dintre ele au ajuns în Olanda, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Franța și Cehia, iar cele nouă care au rămas în țară sunt în Ploiești, Brașov, Vaslui, Sibiu, Piatra Neamț și Miercurea Ciuc.

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

„În România avem și câteva case care au fost cumpărate cu scopul de a fi permanent locuite, dar multe sunt case de vacanță. Avem și două birouri și un magazin mobil”, a explicat Henrieta Sabău, director de vânzări, pentru Green Report.

Construirea efectivă a unei case durează între 30 și 60 de zile, însă comanda trebuie dată cu o lună și jumătate înainte de această perioadă, când se achită și 40% din sumă, pentru achiziționarea materialelor necesare.

Casele construite de Eco Tiny House au lățimea standard de 2,55 metri, iar lungimile sunt de 5,5 metri, 6,6 metri, 7,2 metri și 8 metri.

„Pentru casele care rămân în România putem să facem o excepție și să construim până la trei metri lățime pentru că putem să facem o autorizație de la «Direcția Regională Drumuri și Poduri» și ne fac ei un traseu pe unde să ducem căsuța. Costă mai mult, dar se poate face”, a mai spus Sabău.

Greutatea maximă a unei case pe roți este de 3.500 de kilograme, iar aceasta poate fi tractată de o mașină 4×4 care poate fi închiriată.

O casă pe roți, de la 18.000 la 35.500 de euro

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

Până acum, casele realizate de firma lui Botond au avut prețuri între 18.000 de euro și 35.500 de euro, în funcție de bugetele și preferințele clienților.

„Casa de 18.000 de euro era semifinisată, adică avea sistem electric, acoperiș și geamuri, dar nu avea instalații sanitare și mobilier. Dacă vorbim de o căsuță care e total off grid, adică are panouri solare, încălzire pe gaz, sistem de filtrare a apei, rezervoare de apă, ca această casă să se poată întreține singură, fără să fie racordată la electricitate sau la rețeaua de apă, poate ajunge și la 40.000 de euro”, a mai spus directorul de vânzări.

Potrivit acesteia, panourile solare sunt între 3.000 și 5.000 de euro, iar încălzirea pe gaz e între 700 și 1.200 de euro. Izolația de 10 centimetri în pereți și 15 centimetri în acoperiș se poate face cu cânepă sau cu lână de oaie, care sunt de patru ori mai scumpe decât vată bazaltică, varianta cea mai ieftină de la ei, dar sunt mai eco.

„O căsuță care sare de 40.000 de euro e deja luxury, dar e cu materiale de calitate foarte bună, cu lucruri mult mai scumpe”, a adăugat Sabău.

Cea mai scumpă casă pe roți realizată de echipa din Miercurea-Ciuc a fost una de 8 metri lungime, care a costat 35.500 de euro.

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

Reprezentanții firmei spun că cea mai mare dificultate cu care se confruntă un constructor de tiny houses din România este procurarea materialelor.

„Lucrăm mult cu lemn și încercăm să evităm pe cât posibil materialele care nu sunt eco friendly. E foarte important pentru noi și pentru clienții noștri să folosim materiale ce vin din zona noastră sau din România, însă avem și materiale pe care trebuie să le comandăm în străinătate, deoarece aici nu avem încă opțiuni”, a mai zis Henrieta Sabău.

Tiny living și grija pentru natură

Când deschizi site-ul ecotiny.house, în partea de sus, chiar în mijloc, stă scris cu litere mici: „less is more”, iar dedesubt este logo-ul firmei, în care sunt desenate un copac și o căsuță.

„Vrem să arătăm că și un spațiu mic este suficient, ca să ieșim din tiparele astea în care toată lumea își face case mari și după aia lucrează toată viață ca să le plătească sau să le întrețină. Vrem să promovăm acest concept minimalist de tiny living. Ceea ce am învățat în această perioadă este că există deja o deschidere foarte mare și în România, comparativ cu vestul Europei”, a mai spus directorul de vânzări.

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

Eco Tiny House promite pe site că plantează 10 copaci pentru fiecare tiny house construită. Până acum, Botond și echipa sa au plantat 160 de copaci, în primăvară, iar alții 50 așteaptă următoarea campanie de plantare.

Dacă vrei să vezi cum arată în realitate o tiny house și, mai ales, cum te simți când pășești într-o casă pe roți, poți vizita atelierul din Miercurea-Ciuc.

Viața într-o casă mică. Eco Tiny House, o afacere pornită de la un proiect personal

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *