„Viața într-o casă mică”, un serial despre români care aleg să trăiască în tiny houses

Americanii cumpără case de două ori mai mari decât achiziționau bunicii lor, însă unii dintre ei, care nu au mai vrut să fie victimele consumerismului, ci s-au gândit mai degrabă la impactul pe care îl au față de mediu, au ales să trăiască în case mici, de până la 46 de metri pătrați. Iar românii le urmează exemplul. Green Report vă spune, în serialul „Viața într-o casă mică”, povestea a cinci persoane de la noi din țară care, din diferite motive, trăiesc în tiny houses.

„Viața într-o casă mică”, un serial despre români care aleg să trăiască în tiny houses

Suprafața medie a caselor din Noua Zeelandă aproape s-a dublat din 1974 până în 2011. Cercetătorul Iman Khajehzadeh, de la Universitatea Victoria din Wellington, a realizat un studiu pentru a vedea dacă o casă mai mare înseamnă și risipă de energie. În documentarea sa, acesta a aflat că, indiferent de dimensiunea casei, oamenii tind să petreacă mare parte din timp în câteva spații importante, în timp ce multe camere rămân nefolosite.

„Rezultatele studiului arată că neozeelandezii petrec, în medie, 16 ore pe zi, în casă, iar dimensiunea casei nu afectează timpul petrecut în interior. În medie, 55% din timp și-l petrec în dormitoare și 30% în living room și în bucătărie”, a concluzionat Iman Khajehzadeh.

În America de acum 60 de ani, potrivit Biroului American de Recensământ, oamenii cumpărau case mici pe loturi mari, cu un singur garaj, iar în gospodării trăiau, în medie, 3,3 persoane. Acum, casele sunt de două ori mai mari, iar gospodăria e compusă, în medie, din 2,5 persoane.

Mai mult, potrivit unei analize realizate de Justin Fox pentru Bloomberg, majoritatea caselor aveau înainte trei dormitoare, iar acum 46% au patru dormitoare sau mai multe, iar 37% au trei sau mai multe băi.

Curentul tiny houses