Vicepreședinte ALDE, deputat Andrei Gerea: „De la înălțimea celor ZERO % fonduri europene atrase, Dacian Cioloș își permite să dea indicații despre europenism”

Dacian Cioloș a dovedit în scurtul său periplu ca prim-ministru că este adeptul servitelor primite de la diverse instituții și persoane din cadrul Uniunii Europene, excluzând din start dreptul României de a avea un cuvânt de spus. Degeaba există la nivelul Uniunii Europene mecanisme de cooperare, care spun că statele membre au dreptul la opinie, dacă există politicieni precum Cioloș care își iau lumină din alte părți. Cioloș acționează asemenea unui simplu executant al ordinelor pe care le primește. Probabil că, din prea multă obediență, Cioloș nu înțelege practica democratică de la nivelul Uniunii Europene, nu înțelege valorile și principiile pe care se bazează Uniunea Europeană, valori printre care nu se regăsește și servilismul.

Totodată, observ cu surprindere că premierul care a uimit pe toată lumea cu toate contraperformanțele guvernului pe care l-a condus și care au fost resimțite de România, îi dă lecții lui Călin Popescu-Tăriceanu prim-ministrul în mandatul căruia România a aderat la Uniunea Europeană, prim-ministrul care a reușit performanțe economice importante pentru țara noastră și pentru cetățenii ei, la care Cioloș nici nu poate spera. România membră a Uniunii Europene a fost ultimul proiect de țară pe care l-a avut România și care a fost dus la îndeplinire de guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, fără niciun aport din partea lui Dacian Cioloș.

Cu ce s-a remarcat Cioloș în scurtul lui periplu pe la Palatul Victoria? Dacian Cioloș a fost premierul care într-un an de mandat a reușit marea performanță de a atrage zero fonduri europene, iar această performanță nu îi dă dreptul să dea lecții despre Uniunea Europeană. Dacian Cioloș e un om politic incompetent și se bate cu Emil Boc pentru poziția de cel mai incompetent premier al României.

Cum poate să vină azi să dea recomandări un politician, statut pe care și l-a asumat într-un final, pe care nu îl recomandă nimic pentru acest rol? Cum poate să vorbească despre atragerea de fonduri europene un premier în mandatul căruia s-au atras ZERO fonduri europene? Întreaga Românie a crezut că, în calitate de fost comisar european mult lăudat, Cioloș va deschide ușile Comisiei Europene și va aduce în România mai multe fonduri europene, însă realitatea a arătat cu totul altfel. De menționat că anul în care am primit cele mai puține fonduri de la Uniunea Europeană a fost 2016, în timpul Guvernului Cioloș. Atunci, sumele primite de la UE au fost de puțin peste 0,1%. Spre deosebire de Cioloș, actualul guvern a reușit să transforme zero barat lăsat de acesta în 16% absorbție.

De asemenea, ce credibilitate poate avea un premier în mandatul căruia România a mers tot mai rău, lucru arătat de cifrele economice? Singura perioadă din ultimii patru ani în care veniturile la buget au scăzut a fost în 2016, atunci când s-a aflat la conducerea României Guvernul Cioloș. Totodată, făcând o analiză a guvernării lui Dacian Cioloș, constatăm că 2016 este singurul an în care creșterea veniturilor este sub nivelul creșterii economice din ultimii patru ani. Scăderea veniturilor în 2016 a fost de -4,4%.

Rezultatele Guvernului Cioloș vorbesc de la sine. Însă, pe lângă cele ce țin de veniturile la buget și fondurile europene, sunt proiecte asumate de Dacian Cioloș și pe care a făcut mare tam-tam, precum achiziția Cumințeniei Pământului, dar care au fost un eșec total. Totodată, incompetența dlui. Cioloș e dată și de modul în care a tratat agricultura. În calitate de fost comisar european pentru agricultură nu a înțeles că trebuie să acorde subvențiile la timp agricultorilor. Abia după presiunea publică a decis și Guvernul Cioloș să le plătească banii agricultorilor.

Dacian Cioloș se comportă asemenea unui Dan Diaconescu în dorința sa de afirmare în politică. Atacă în stânga și în dreapta liderii politici în speranța că va compensa incompetența pe care a dovedit-o ca premier. România nu are nevoie de politicieni obedienți, care răspund comenzilor din altă parte, care nu conștientizează ce înseamnă cu adevărat să lupți pentru interesele țării pe care o reprezinți.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *