Vicepreședinte ALDE, deputat Toma Petcu: Ludovic Orban se transformă treptat în Ludovic „Portocală” al politicii românești

Ludovic Orban aduce limbajul suburban folosit de oamenii sistemului paralel în politica românească, în încercarea sa de a ataca în orice fel actuala coaliție de guvernare. Discursul folosit de Orban în acest final de săptămână nu e altceva decât „o portocală politică”, prin care președintele PNL a jignit funcționari, dar și reprezentanți ai partidelor adverse. Așa cum procurorul Negulescu folosea expresii ca „îi ardem ca pe șoareci”, „jegoși împuțiți”, Ludovic Orban a folosit „coada vacii”, „despre scroafe în copac” pentru a își jigni adversarii politici. Orban a arătat în acest sfârșit de săptămână că este copia politică a deja celebrului procuror Negulescu de la unitatea DNA Ploiești.

Totodată, discursurile liderilor PNL din acest final de săptămână, de la adunările politice pe care le-au organizat, au arătat o deteriorare gravă a limbajului pe care îl folosesc în exprimarea publică. Vedem cum în PNL s-a coborât în mod îngrijorător nivelul discursiv în privința liderilor, fapt ce denotă, pe de o parte, o lipsă a înțelegerii rolului pe care îl are un om politic, iar pe de altă parte dovedește o lipsă a culturii politice. Grav mi se pare faptul că acest stil de limbaj public al liderilor este preluat și de tinerii membri ai PNL, cei care folosesc jignirile pentru a se afirma.

PNL, în lipsă de orice fel de viziune politică, vrea să se remarce printr-un discurs strident. Însă, acesta este stilul lui Ludovic Orban, un stil pe care l-a consacrat de-a lungul timpului. Pentru cei care îl cunosc pe Ludovic Orban, derapajul discursiv al PNL-ului din ultimele zile nu este surprinzător. Orban a rămas în perioada copilăriei politice, el nu a mai evoluat din 1990. Ludovic Orban a rămas la modelul politic practicat atunci, iar acum încearcă să își impună stilul asupra PNL-ului.

Se poate observa cu ochiul liber că cei din conducerea PNL-ului și-au schimbat discursul și au trecut la atacuri josnice și la referiri jignitoare la adresa adversarilor politici. Acesta e stilul Orban, acesta e stilul practicat de oamenii lui Băsescu din vechiul PDL. Sunt tot mai multe atacurile suburbane la adversarii politici, la reprezentanții partidelor adverse. În lipsă de proiecte, în lipsa unei viziuni politice, reprezentanții PNL pun mâna pe par și încep să îi urmeze îndemnul liderului de partid.

Discursul de azi al PNL este dovada supremă că partidul condus de Orban nu mai are nicio legătură cu vechiul partid liberal, cu cel al Brătienilor, partidul care a reînviat după 1990. Dacă în urmă cu 99 de ani, Ion I.C. Brătianu vorbea despre prietenie frățească, despre dezvoltare, armonie, muncă comună, dreptate, credință, astăzi Orban și oamenii lui vorbesc despre coada vacii, despre scroafe în copac, beizadele, slugi, prostie, incompetență, jignind practic pe oricine nu gândește ca ei. Discursul practicat azi de PNL este o demonstrație de paranoia a liderilor acestui partid, începând cu președintele său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *