Viceprim-ministrul bulgar dorește o nouă lege care să înăbușe islamul radical

Bulgaria ar trebui să înăsprească regulile asupra finanțării externe a comunităților religioase și să restrângă vizitele acordate clericilor străini, pentru a contracara o potențială răspândire a islamului radical, a declarat joi viceprim-ministrul Krasimir Karakaceanov, citat de Reuters. 

a93cfe3b-6cad-4c06-a636-a92f184f6281

Sursa foto: Krasimir Karakaceanov / Facebook

Karakaceanov este un co-lider al alianței naționaliste Patrioții Uniți, un partener mai mic în guvernul de coaliție cunoscut pentru retorica sa dură față de migrație și romii din Bulgaria.
    
El a spus că propunerile de a modifica legile privind religia și educația, precum și codul penal vor fi transmise parlamentului până la sfârșitul anului. Guvernul bulgar a interzis anul trecut purtarea vălului ce acoperă întreaga față în locuri publice.
    
Bulgaria are una dintre cele mai mari comunități musulmane din Europa, de aproximativ 12% din populația sa de 7,1 milioane de locuitori — o moștenire a celor aproape 500 de ani de stăpânire turco-otomană încheiată spre sfârșitul secolului al XIX-lea.
    
Rezistența istorică față de otomanii musulmani este un element esențial de identitate națională pentru creștin ortodocșii majoritari și unii naționaliști prezintă recenta sosire de migranți musulmani via Turcia ca o amenințare la adresa securității națiunii.
    
“Se pare că problemele pe care le vedem într-un număr de țări europene există deja în Bulgaria”, a declarat Karakaceanov după o reuniune la care s-a discutat despre modalitățile de a împiedica răspândirea islamului radical în țară.
    
El a spus că legile “extrem de liberale” permit răspândirea islamului non-tradițional prin asigurarea de educație privată și instrucție.
    
Prin “finanțarea comunităților religioase de către structuri private se încearcă să se realizeze o influență politică în țară”, a adăugat Karakaceanov.
    
Multe organizații islamiste din Europa sunt finanțate în mare măsura prin donații externe.
    
Anterior, Karakaceanov s-a plâns că mulți imami care predică în Bulgaria vin din străinătate și nu vorbesc bulgara, cerând promovarea imamilor nativi care sunt mult mai adânc integrați în societatea bulgară.
    
Valul de refugiați și migranți în principal musulmani care ajung la frontierele europene în ultimii ani a contribuit la o creșterea naționalismului de dreapta pe continent.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Calciu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/19/viceprim-ministrul-bulgar-doreste-o-noua-lege-care-sa-inabuse-islamul-radical-19-17-21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *