VIDEO Aquapods, structuri în care 70.000 de pești pot crește la adâncimi mari

Un inginer marin a inventat Aquapods, niște sfere metalice cu diametrul de până la 20 de metri, care sunt scufundate la 40 de metri adâncime, și în care pot crește până la 70.000 de pești. Avantajul major este că aceste structuri minimizează daunele pe care acvacultura le creează ecosistemului mărilor și oceanelor.

VIDEO Aquapods, structuri metalice în care 70.000 de pești pot crește la adâncimi mari în apă

Doctorii ne recomandă să mâncăm pește cel puțin de două ori pe săptămână, pentru că este bogat în proteine și în acizi grași Omega-3. Ca urmare, din anii 1960 până în 2012, consumul de pește pe persoană aproape că s-a dublat. Însă azi, aproape jumătate din peștele și fructele de mare pe care le consumăm sunt de acvacultură, ceea ce poate însemna administrarea de antibiotice și hormoni, hrănirea peștilor cu ulei de pește și cu proteine granulate, dar și generarea de deșeuri care pot afecta ecosistemul marin, în cazul vivierelor flotabile.

VIDEO Aquapods, structuri metalice în care 70.000 de pești pot crește la adâncimi mari în apă

Inginerul marin Steve Page crede că a găsit o modalitate sustenabilă de a crește pește: Aquapods, ferme la adâncimi mari.

„În 2003 lucram la o fermă de somoni și am văzut câtă materie organică era pe fundul oceanului. Un morman pur și simplu. Atunci am realizat că nu e un model sustenabil. Fie trebuia să ies din acvacultură, fie trebuia să găsesc un mod mai sustenabil prin care să fac asta. Pentru mine, singura variantă era să mă duc în apele mai adânci, unde curenții sunt mai puternici și e mai mult spațiu”, a declarat acesta pentru Al Jazeera.