VIDEO Provocarea #fărăpungideplastic lansată de Zero Waste România

Azi, de Ziua Internațională Fără Pungi de Plastic, Zero Waste România lansează tuturor consumatorilor provocarea de a pleca din magazine fără pungi de plastic. Voluntarii amplasați în centrele comerciale din București și din alte orașe din țară vor sugera câteva alternative și vor oferi și premii.

Provocarea #fărăpungideplastic lansată de Zero Waste România

Fiecare cetățean european aruncă, pe an, 200 de pungi de unică folosință, iar 500 de miliarde de astfel de pungi sunt generate anual, la nivel global. În fiecare minut, sunt consumate un milion de pungi de plastic. Din cauza pungilor, mor anual cel puțin 100.000 de viețuitoare marine și 1 milion de păsări. Apoi, din oceane, plasticul ajunge în farfuriile consumatorilor, prin hrană.

Ținând cont de aceste cifre, Zero Waste România, o coaliție de organizații neguvernamentale și de grupuri locale informale care militează pentru eficiența utilizării resurselor și pentru tranziția României către economia circulară, s-a alăturat mișcării internaționale Ziua Fără Pungi de Plastic.

Pe 3 iulie, la nivel internațional, au loc acțiuni precum refuzul pungilor de plastic, realizarea de instalații artistice din pungi de plastic, distribuirea de pungi reutilizabile etc. În România, Zero Waste propune o acțiune menită să atragă atenția într-un mod constructiv atât cetățenilor, cât și comercianților, asupra impactului pe care îl au pungile de plastic asupra mediului. Astfel, alături de Iulie fără plastic, Atelierul de Pânză, Alternative, Natura fără plastic, Redu, Greenpeace Romania, Eubio, Artsapling, Zero Waste România a creat provocarea #fărăpungideplastic.

Între orele 11 și 23, voluntarii îi vor încuraja pe clienții magazinelor să achiziționeze cele necesare folosind cât de puține pungi de plastic reușesc. Cei mai perseverenți participanți vor fi răsplătiți cu un kit de supraviețuire fără plastic, compus din sacoșe pentru cumpărături din pânză, săculeți, sticle reutilizabile, săpunuri din nuci, produse homemade de igienă personală, batiste din bumbac organic și cărți.