Video Soluţia ministrului Sănătăţii pentru criza rezidenţiatului: Iohannis să numească un interimar la Educaţie pentru două zile

Ministrul interimar al S─ân─ât─â┼úii, Sorina Pintea, a declarat ├«ntr-o interven┼úie telefonic─â la Digi24, c─â nu exist─â o problem─â ├«n leg─âtur─â cu vaccinurile antigripale ┼či c─â dozele vor fi primite ├«n patru tran┼če. Sorina Pintea a g─âsit un responsabil ┼či pentru ├«nt├órzierea examenului de reziden┼úiat: Pre┼čedintele Rom├óniei, c─âruia ├«i d─â ┼či solu┼úia:┬áÔÇ×S─â numeasc─â un interimar la Educa┼úie pentru dou─â zileÔÇŁ.

Despre examenul de reziden┼úiat, mutat pe 8 decembrie, Sorina Pintea a spus c─â ÔÇ×au fost foarte multe discu┼úii ├«n spa┼úiul public legat de acest examen, dar nu avem un ministru interimar al Educa┼úiei, nu am avut pentru c─â Pre┼čedintele nu a numit acest ministru, nu ┼či-a ├«ndeplinit obliga┼úia constitu┼úional─â.

ÔÇ×Din punctul nostru de vedere, Ministerul S─ân─ât─â┼úii ┼či-a respectat toate atribu┼úiile pe care le are ├«n organizarea examenului de reziden┼úiat, exact ca ┼či ├«n ceilal┼úi ani.

P├ón─â la urm─â, cu siguran┼ú─â este o problem─â pentru c─â ├«n afar─â de actele normative pe care trebuia s─â le promov─âm, mai exist─â un act normativ care spune c─â suntem obliga┼úi s─â organiz─âm acest concurs ├«n trimestrul 4 al fiec─ârui an. Cred c─â exist─â solu┼úii din punct de vedere juridic, nu neap─ârat, ┼čtiu eu o leg─âtur─â c─â nu face Guvernul… Pre┼čedintele poate s─â numeasc─â un ministru interimar pentru dou─â zile astfel ├«nc├ót aceste ordine s─â poat─â fi semnateÔÇŁ, a concluzionat ministrul interimar al S─ân─ât─â┼úii.

Despre deficitul de vaccinuri antigripale cu care se confrunt─â medicii de familie, Sorina Pintea spune c─â nu e o problem─â ┼či c─â vaccinurile vor fi livrate ├«n patru tran┼če.┬á

ÔÇ×Solu┼úia este foarte clar─â, speciali┼čtii spun c─â perioada de vaccinare este septembrie-noiembrie. Aceste vaccinuri vor fi aduse ├«n patru tran┼če, ┼čtiu aceste lucruri medicii de familie, dar probabil c─â este la mod─â s─â ie┼čim s─â denigr─âm. Se cunosc aceste lucruri, sigur c─â nu au primit ├«nc─â toate dozele. Mai mult dec├ót at├ót, anul acesta avem posibilitatea s─â m─ârim num─ârul de doze dac─â este necesar sau ├«n cazul unei epidemii. ┼×ti┼úi bine, anul trecut au solicitat doze mai pu┼úine ┼či ├«n timpul epidemiei s-a spus c─â nu mai avemÔÇŁ, a declarat Sorina Pintea.┬á

S├ómb─ât─â, ├«ntr-o interven┼úie telefonic─â ├«n direct la Digi24, Sandra Alexiu, pre┼čedintele Asocia┼úiei Medicilor de Familie Bucure┼čti-Ilfov, spune c─â medicii de familie au primit considerabil mai pu┼úine doze dec├ót num─ârul necesar, dar ┼či c─â anun┼úul campaniei de vaccinare vine mult prea devreme, iar ├«n condi┼úiile ├«n care vaccinurile ├«nt├órzie, se ajunge la situa┼úia ├«n care pacien┼úii nu se mai vaccineaz─â.

ÔÇ×Am achizi┼úionat 1,5 milioane de doze, ├«n 2016 au fost 600 000 de doze achizi┼úionat, iar medicii de familie trebuie s─â ├«n┼úeleag─â c─â exist─â o cronologie a lucrurilor descris─â de speciali┼čti, nu de ministrul S─ân─ât─â┼úii, speciali┼čtii pe care d├ón┼čii ├«i cunosc foarte bine. Vor primi acele doze, ├«n timpÔÇŁ, a mai spus ministrul interimar al S─ân─ât─â┼úii.

 

Editor: Adrian Dumitru

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Sanatate

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *