Video Soluţia ministrului Sănătăţii pentru criza rezidenţiatului: Iohannis să numească un interimar la Educaţie pentru două zile

Ministrul interimar al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat într-o intervenţie telefonică la Digi24, că nu există o problemă în legătură cu vaccinurile antigripale şi că dozele vor fi primite în patru tranşe. Sorina Pintea a găsit un responsabil şi pentru întârzierea examenului de rezidenţiat: Preşedintele României, căruia îi dă şi soluţia: „Să numească un interimar la Educaţie pentru două zile”.

Despre examenul de rezidenţiat, mutat pe 8 decembrie, Sorina Pintea a spus că „au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legat de acest examen, dar nu avem un ministru interimar al Educaţiei, nu am avut pentru că Preşedintele nu a numit acest ministru, nu şi-a îndeplinit obligaţia constituţională.

„Din punctul nostru de vedere, Ministerul Sănătăţii şi-a respectat toate atribuţiile pe care le are în organizarea examenului de rezidenţiat, exact ca şi în ceilalţi ani.

Până la urmă, cu siguranţă este o problemă pentru că în afară de actele normative pe care trebuia să le promovăm, mai există un act normativ care spune că suntem obligaţi să organizăm acest concurs în trimestrul 4 al fiecărui an. Cred că există soluţii din punct de vedere juridic, nu neapărat, ştiu eu o legătură că nu face Guvernul… Preşedintele poate să numească un ministru interimar pentru două zile astfel încât aceste ordine să poată fi semnate”, a concluzionat ministrul interimar al Sănătăţii.

Despre deficitul de vaccinuri antigripale cu care se confruntă medicii de familie, Sorina Pintea spune că nu e o problemă şi că vaccinurile vor fi livrate în patru tranşe. 

„Soluţia este foarte clară, specialiştii spun că perioada de vaccinare este septembrie-noiembrie. Aceste vaccinuri vor fi aduse în patru tranşe, ştiu aceste lucruri medicii de familie, dar probabil că este la modă să ieşim să denigrăm. Se cunosc aceste lucruri, sigur că nu au primit încă toate dozele. Mai mult decât atât, anul acesta avem posibilitatea să mărim numărul de doze dacă este necesar sau în cazul unei epidemii. Ştiţi bine, anul trecut au solicitat doze mai puţine şi în timpul epidemiei s-a spus că nu mai avem”, a declarat Sorina Pintea. 

Sâmbătă, într-o intervenţie telefonică în direct la Digi24, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune că medicii de familie au primit considerabil mai puţine doze decât numărul necesar, dar şi că anunţul campaniei de vaccinare vine mult prea devreme, iar în condiţiile în care vaccinurile întârzie, se ajunge la situaţia în care pacienţii nu se mai vaccinează.

„Am achiziţionat 1,5 milioane de doze, în 2016 au fost 600 000 de doze achiziţionat, iar medicii de familie trebuie să înţeleagă că există o cronologie a lucrurilor descrisă de specialişti, nu de ministrul Sănătăţii, specialiştii pe care dânşii îi cunosc foarte bine. Vor primi acele doze, în timp”, a mai spus ministrul interimar al Sănătăţii.

 

Editor: Adrian Dumitru

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *