VIDEO UPDATE Iohannis, la Bruxelles: Am avut o discuție pe migrație, prima pe un ton mai degrabă pozitiv și încrezător

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că, în cadrul Consiliului European, a avut loc o discuție pe tema migrației, care a fost, în opinia sa, prima pe un ton “pozitiv” și “încrezător”.

7e8ea48c-b9a2-4dcd-86aa-923ca361c995

“Ieri am avut o discuție pe migrație și trebuie să recunosc că a fost prima discuție pe migrație pe un ton mai degrabă pozitiv, încrezător. Avem rezultate bune pe toate rutele de migrație, în sensul că s-a diminuat foarte mult această migrație. Acest lucru se datorează și eforturilor depuse de Uniune, dar și eforturilor depuse de unele state membre. De exemplu, Italia s-a implicat enorm de mult, cu rezultate foarte frumoase”, a spus șeful statului la Bruxelles.

Potrivit acestuia, migrația ar putea reveni la cote mai mari și pentru a preveni acest lucru este nevoie de o colaborare cu administrațiile locale din țările de tranzit, din țările de origine.

“Noi nu am exportat problema și nici nu intenționăm. Migrația este un fapt. Și, dacă acum avem pe ruta mediterană 30.000 sau 40.000 în acest an față de 300.000 anul trecut, este un progres semnificativ, dar asta nu înseamnă că situația este stabilă și că nu putem să revenim la fluxuri mai mari. Trebuie lucrat foarte mult. De multe ori trebuie mers în detalii, lucrat cu administrațiile locale din țările de tranzit, din țările de origine și aceste lucruri vrem să le facem pe toate. Nu este simplu și nu se va termina în curând. Cred că generația noastră va avea această chestiune pe ordinea de zi cvasi-permanent”, a subliniat șeful statului.

Întrebat dacă există vreo temere că România ar putea să devină o nouă rută prin Marea Neagră, președintele Iohannis a arătat că astfel de chestiuni au fost evaluate în țară și nu există motive de îngrijorare în privința unui număr excesiv de migranți.

“Astfel de chestiuni au fost evaluate la noi acasă și cei în cauză care se ocupă de acest fenomen de migrație m-au asigurat că nu avem acum motive de îngrijorare. Că, într-adevăr, am avut în această vară ceva mai mulți migranți care au venit pe ruta Mării Negre, se știe, au fost știri suficiente despre asta, fără însă ca acest lucru să ne arate un fenomen de masă. Deci, nu suntem îngrijorați că vom avea un număr excesiv de mare de migranți pe ruta Mării Negre”, a precizat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a participat joi și vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean.

Șeful statului român a subliniat, referitor la migrație, importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora, potrivit Administrației Prezidențiale.

AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/20/iohannis-am-avut-o-discutie-pe-migratie-prima-pe-un-ton-mai-degraba-pozitiv-si-increzator-14-56-52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *