Viitorul guvern trebuie să respecte valorile europene (președintele austriac)

Viitorul guvern austriac trebuie să respecte principiile europene cheie, a cerut marți președintele Alexander Van der Bellen, în timp ce a lansat discuții asupra unui cabinet ce ar putea include miniștri de extremă-dreaptă, relatează dpa.

caa41b6f-f718-4266-8f12-1590a1d6b0d0

Fost lider al Partidului Verde, Van der Bellen a anunțat că îl va însărcina pe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, să formeze un nou guvern după ce Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator) al lui Kurz a câștigat alegerile parlamentare desfășurate duminică.

Partidul Libertății (FPOe, extrema-dreaptă) pare cel mai probabil partener de coaliție, având în vedere scorul bun obținut duminică și poziția sa anti-imigrație asemănătoare cu cea a conservatorilor.

“Voi urmări îndeaproape ca asigurarea respectării valorilor fundamentale europene înscrise în Constituția noastră să rămână busola ce orientează Austria în viitor”, a declarat Van der Bellen.

Ambele partide de dreapta vor să restrângă imigrația din țările mai sărace din Estul UE prin diminuarea ajutoarelor sociale pentru străini, în ciuda principiului european al liberei circulații. În plus, atât conservatorii cât și extrema dreaptă au pledat pentru o abordare mai restrictivă față de imigrația ilegală, după ce peste 130.000 de de migranți au cerut azil în Austria în anii 2015 și 2016.

FPOe dorește de asemenea ca Austria să-și reevalueze calitatea de membru al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Van der Bellen a adăugat că va examina candidații ministeriali înainte de a depune jurământul.

Deși FPOe a fost activ în îndepărtarea membrilor săi de partid cu viziuni radicale, critici de stânga și politologi au subliniat că unii oficiali ai partidului încă au legături cu cercuri naționaliste sau extremiste.

Liderul FPOe Heinz-Christian Strache a participat la evenimente organizate de extremiști de dreapta în tinerețe, dar a subliniat că nu le-a împărtășit părerile.

Strache a reafirmat marți că partidul său încearcă să obțină conducerea Ministerului de Interne în viitorul cabinet, susținând că FPOe este “doar un partid de securitate” al Austriei.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Calciu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/17/viitorul-guvern-trebuie-sa-respecte-valorile-europene-presedintele-austriac–15-26-00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *