Vladimir Putin respinge criticile UE privind aprovizionarea cu gaz

Vladimir Putin respinge criticile UE privind aprovizionarea cu gaz

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins, miercuri, 6 octombrie, criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmînd că liderii de la Bruxelles sînt responsabili pentru actuala criză a gazelor naturale, transmite Noi.md cu referire la digi.24.

„Toate politicile lor au fost în sensul renunţării la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus.

„Drept consecinţă, preţul gazelor a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi se apropie de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, de zece ori mai mult decît preţul mediu de anul trecut”, a precizat Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană îşi asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, dar în ultimii ani a semnalat că vrea diversificarea resurselor de energie.

Comisia Europeană a anunţat marţi că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural.

„Verificăm aceste informaţii, împreună cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil de reglementările privind concurenţa; în mod evident, este o chestiune gravă”, a declarat comisarul european al Energiei, Kadri Simson, conform agenţiei Reuters.

Amintim că prețul gazului continuă să crească în Europa. Pentru prima dată în istorie, săptămîna trecută, o mie de metri cub de gaz au ajuns să coste peste 1.000 de dolari.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/vladimir-putin-respinge-criticile-ue-privind-aprovizionarea-cu-gaz

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *