Vytenis Andriukaitis, despre utilizarea glifosatului: Comisia nu acordă autorizări fără sprijinul majorității calificate a guvernelor

Comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la București, a făcut referire la reînnoirea licenței în UE pentru glifosat, subliniind că sistemul de siguranță alimentară trebuie să se bazeze pe știință și a afirmat că nu vor fi acordate autorizări fără sprijinul unei majorități calificate a guvernelor alese democratic.

a63999bc-cba9-4039-b1ab-7ab137c856e2

“Până acum nu am avut o majoritate calificată (…) iar la acest moment nu suntem siguri cum vor evolua lucrurile. În cadrul următoarei întâlniri, de săptămâna viitoare, a Comisiei, vom organiza și vom vedea care sunt acțiunile. Până pe 15 decembrie mai avem timp, însă, așa cum spuneam, semnalul meu este foarte puternic. Comisia nu acordă autorizări fără sprijinul unei majorități calificate a guvernelor alese democratic. Iar mesajul meu principal este către toți fermierii, către toate instituțiile, către toate organismele din societate: ‘Continuați discuțiile cu guvernele naționale și parlamentele naționale, iar aceste discuții nu trebuie să se bazate pe sentimente, ci pe știință’. Comisia își îndeplinește obligațiile, susținem știința și sistemul de siguranță alimentară trebuie bazat doar de știință, nu pe opinia publică. Dacă ne uităm la opiniile publice diferite și depindem de acestea, vom distruge sistemul de siguranță alimentară în UE. E foarte clar acest lucru”, a precizat Vytenis Andriukaitis, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Reprezentanța Comisiei Europene.

El a menționat că este medic și că îl preocupă în primul rând sănătatea umană. Vytenis Andriukaitis a subliniat, de asemenea, că va continua dialogul cu guvernele, deoarece Comisia “nu este pregătită să acționeze singură”.

“Comisia a alocat mult timp, în primul rând evaluării concluziilor finale privind aspectele de siguranță legate de glifosat. Desigur, am putut discuta cu toți oamenii de știință și am vorbit și cu Autoritatea europeană pentru siguranța alimentară (EFSA) și cu Agenția Europeană pentru substanțe chimice și, desigur, am rugat toate organismele de verificare din statele membre să transmită opiniile cu privire la glifosat. Așa cum știți, este puțin probabil să fie cancerigen, teratogen și nu creează probleme pentru sănătatea reproductivă. Sistemul nostru alimentar, în UE, se bazează pe știință. Desigur, avem ocazia să ne uităm peste tot în lume și organismele de evaluare din Australia, din Noua Zeelandă și din Japonia, de asemenea au concluzionat că glifosatul, cel mai probabil, nu este cancerigen”, a precizat el.

Comisarul european a mai atras atenția asupra faptului că Organizația Mondială a Sănătății și Organizația pentru Alimente și Agricultură au concluzionat că glifosatul este puțin probabil cancerigen. Pe de altă parte, a remarcat că în UE există o opoziție “majoră” din partea unor ONG-uri, din partea mass media și din partea unor partide politice, care au început să pună presiune asupra guvernelor, pe această temă.

Un cuplu francez a anunțat, pe 4 octombrie, că depune plângere împotriva fabricanților de erbicide pe bază de glifosat, printre care firma americană Monsanto, pe care îi consideră vinovați de handicapul fiului lor de 10 ani, a informat AFP.

AGERPRES/ (A — autor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu)

Sursa | Agerpres

https://www.agerpres.ro/sanatate/2017/10/19/vytenis-andriukaitis-despre-utilizarea-glifosatului-comisia-nu-acorda-autorizari-fara-sprijinul-majoritatii-calificate-a-guvernelor-19-20-48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *