Washingtonul cere armatei irakiene să își limiteze acțiunile în apropiere de Kirkuk

Diplomația americană s-a declarat vineri “îngrijorată” de violențele din nordul Irakului și a cerut armatei irakiene să își limiteze mișcările în apropiere de Kirkuk, o zonă revendicată de Bagdad, dar și de kurzi, relatează AFP.

0c531058-dc28-4421-b6e2-a9ae768f80c0

“În scopul de a evita orice neînțelegere și noi confruntări, cerem guvernului central să calmeze situația, limitând mișcările forțelor armate federale în zonele disputate” și să întreprindă numai acțiuni “care au fost coordonate cu guvernul regional al Kurdistanului”, a afirmat purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-un comunicat.

“Suntem liniștiți de instrucțiunile premierului (Haider al-Abadi) date forțelor federale să îi protejeze pe cetățenii kurzi irakieni și să nu provoace conflict”, a adăugat ea.

Forțele irakiene au cucerit vineri, după lupte intense, ultimele zone pe care combatanții kurzi le dețineau în provincia Kirkuk.

Comandamentul comun al operațiunilor, care grupează toate forțele irakiene, a anunțat “preluarea controlului asupra Altun Kupri”, un ansamblu de 36 de localități întinse pe o suprafață de 530 de kilometri pătrați și locuite de o populație mixtă de 56.000 de kurzi și turkmeni.

Această zonă agricolă este strategică, deoarece se află situată la egală distanță de orașele Kirkuk și Erbil, la limita dintre cele două provincii. Prima este plasată potrivit Constituției irakiene sub autoritatea Bagdadului, iar cea de-a doua este sediul autorităților Kurdistanului irakian care din 1991 beneficiază de autonomie.

“Reafirmarea autorității federale asupra zonelor disputate nu schimbă în niciun fel statutul lor”, a ținut să precizeze purtătoarea de cuvânt. “Ele rămân disputate până când statutul lor va fi rezolvat în acord cu Constituția irakiană”, a adăugat Heather Nauert, citată de AFP.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/21/washingtonul-cere-armatei-irakiene-sa-isi-limiteze-actiunile-in-apropiere-de-kirkuk-02-08-21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *