World Vision România susţine urgenţa îmbunătăţirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile

La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Fundaţia World Vision România a organizat la Palatul Parlamentului conferinţa-dezbatere intitulată “Drepturile Pacienţilor – între teorie şi practică”, marcând astfel Ziua Internaţională a Drepturilor Pacienţilor.

Cu prilejul acestui eveniment organizaţia a lansat un apel la acţiune comună către toţi decidenţii din mediul politic şi instituţional pentru a găsi soluţii moderne, europene de îmbunătăţire a accesului la servicii medicale de calitate al celor mai vulnerabile familii, care trăiesc în mediul rural, în special copii şi gravide, ceea ce va conduce treptat la diminuarea inegalităţilor existente în prezent.

Alături de echipa fundaţiei s-a aflat tânarul Alexandru Vlad, membru în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision, ales de colegii lui să le reprezinte vocea la nivel naţional. Alexandru are 17 ani, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Grigore Moisil din Urziceni şi este implicat în numeroase acţiuni de voluntariat ale fundaţiei noastre. Discursul lui a accentuat problemele cu care se confruntă copiii bolnavi la sate, în România, mai ales în privinţa serviciilor medicale insuficiente.

Scopul conferinţei “Drepturile Pacienţilor – între teorie şi practică”

A fost acela de a dezbate teme foarte actuale privind respectarea drepturilor pacienţilor în România şi identificarea de soluţii şi direcţii prioritare pentru îmbunătăţirea accesării serviciilor medicale de calitate şi respectării legislaţiei actuale naţionale şi internaţionale privind drepturile pacienţilor. Participanţii au discutat disfuncţionalităţile privind respectarea în practică a drepturilor pacienţilor si au exemplificat inegalităţile de şansă, evidenţiind cât de dificil este, în realitate, pentru pacienţii din categoriile vulnerabile să-şi exercite drepturile legate de accesul la servicii medicale. În acest sens, pacienţii copii din mediul rural reprezintă cea mai vulnerabilă categorie. Astfel în satele româneşti, unde trăieşte 46% din populatie şi aproape 50 % dintre copiii ţării, rata mortalităţii infantile în anul 2013 a fost considerabil mai mare în rural – de 10,4‰, faţă de urban – 6,8‰. Desi in scadere , România continuă să aibă cea mai ridicata valoare a mortalităţii infantile dintre ţările europene, similară cu ţările asiatice sau africane. “În prezent România nu are mecanisme eficiente pentru a garanta dreptul copiilor la servicii medicale, în afară de responsabilitatea implicită a părintelui. În mediul rural, accesul dificil la servicii de sănatate, calitatea mai scăzută a acestora şi problemele socio-economice cu care se confruntă familiile cele mai vulnerabile sunt surse de inechitate care pun în pericol potenţialul de dezvoltare al copiilor. De aici şi indicatorii de malnutriţie, mortalitate şi morbiditate disproporţionat de mari în mediul rural, pentru care s-ar impune intervenţii reparatorii urgente”, a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision România.

Asigurarea accesului la servicii de sănătate este considerată în întreaga lume un drept fundamental al individului şi constituie o condiţie de bază pentru îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei întregi. În Romania, drepturile pacienţilor, întâlnite în diferite legi, pot crea confuzii fiind interpretate de instanţe în mod diferit şi, tocmai din acest motiv, nici jurisprudenţa din domeniu nu este una unitară. Ar trebui să înţelegem aceste drepturi nu ca drepturi ale pacientului împotriva medicilor, ci ca fundament pentru succesul relaţiei dintre medic şi pacient, în beneficiul reciproc. Îmi doresc ca împreună să identificăm posibile solutii şi direcţii prioritare pentru îmbunatățirea accesării serviciilor medicale şi respectării legislatiei actuale naţionale şi internaţionale privind drepturile pacienţilor. Obiectivul principal este acela de a modifica legislaţia în domeniu şi adoptarea unui proiect de declaraţie a Senatului, pentru întărirea protecţiei drepturilor pacientului”, a afirmat Rozalia-Ibolya Biro, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României. La eveniment au participat peste 80 de politicieni, autorităţi, reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale, lideri ai societăţilor profesionale şi de pacienţi, reprezentanţi ai firmelor farmaceutice, ambasade implicate în asistenţa şi protecţia drepturilor pacienţilor, jurnalişti.

Evenimentul a fost moderat de Oana Cuzino, medic şi ambasador World Vision România împreună cu Cornelia Scărlătescu Paraschiv – Manager Sector Sănătate World Vision România.

continuare… .

DOC.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *