Ziua Armatei, sărbătorită la Monumentul Ostașului Român din Carei (FOTO/VIDEO)

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită miercuri, la Ansamblul Monumental “Glorie Ostașului Român” din Carei, printr-o ceremonie militară și religioasă, la care au fost prezenți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, alături de oficialități locale, județene și militare.

6a235339-277a-4d6e-8236-c110c2e0fa3c

Manifestarea a debutat cu prezentarea onorului, raportul comandantului și salutul drapelelor, urmate de intonarea Imnului Național al României de către muzica militară și personalul militar participant la ceremonie.

Ulterior, ștafeta veteranilor Invictus a predat drapelul României oficialităților, după ce membrii ei au refăcut în alergare traseul parcurs prin lupte de Armata Română, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, de la București la Carei.

Acesta a fost primul an în care ștafeta formată din voluntari civili și militari a parcurs trei trasee, fiecare având desemnată o culoare a tricolorului: traseul Iași — Carei pentru culoarea albastră, traseul București — Carei pentru culoarea galbenă și traseul Craiova — Carei pentru culoarea roșie. Cele trei ștafete s-au reunit miercuri, în timpul ceremonialului dedicat Zilei Armatei Române, pentru a aduce împreună cele trei culori și a întregi tricolorul românesc.

Manifestarea a continuat apoi cu oficierea serviciului religios, la finalul căruia mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuț, a adresat celor prezenți un “gând scurt”.

“Neamul nostru dintotdeauna și-a cinstit eroii și lucrul acesta se întâmplă și astăzi, aici în acest oraș frumos, ultima palmă din teritoriul țării noastre eliberată. Lucrul acesta se întâmplă și acum pentru că avem o datorie de conștiință: să ne rugăm pentru eroii noștri și apoi o consecință directă — această pomenire a eroilor are și un rol pedagogic. Încercăm ca tinerilor noștri să le transmitem ștafeta și să-i învățăm să-și iubească neamul, țara, valorile spirituale și materiale pe care cu sacrificiu le-au apărat eroii noștri. Dumnezeu să-i odihnească pe eroi, iar nouă să ne dea înțelepciune ca prin ceea ce face să le onorăm memoria”, a precizat Andrei Andreicuț.

Vitejia ostașilor români căzuți în cea de-a doua conflagrație mondială a fost evocată mai apoi în discursul veteranului Constantin Mancaș, acesta subliniind și răspunderea mare pe care o au actualmente militarii, pentru apărarea granițelor țării.

“Armata română a dat o jertfă de sânge impresionantă în a doua conflagrație mondială. Nu mai puțin de 92.000 de ostași români își dorm somnul de veci, presărați de Stalingrad, Odessa, Oarba de Mureș, până la Budapesta și în munții Tatra. Pentru eliberarea pământului sfânt al Ardealului, armatele române, a I-a și a VI-a, au plătit un sacrificiu uriaș: aproape 60.000 de morți, răniți și dispăruți, repet — aproape 60.000. În prezent, am mai rămas în viață în jur de 11.000 de veterani de război. Sunt mândru că am din nou ocazia să vă rostesc câteva cuvinte, în numele lor. (…) Datoria de a apăra glia străbună este sacră, la fel este și datoria de a vă pregăti pentru acest lucru. Știu că vă instruiți în cadrul unor exerciții complexe, în poligoane din țară și din străinătate și participanți la misiuni internaționale în teatrele de operații din lume și mai știu că faceți acest lucru cu mare răspundere, căci pe umerii voștri stă un responsabilitate enormă pentru apărarea hotarelor țării. Deci în umbra acestui monument impunător, din acest loc sinonim cu victoria și cu dragostea de țară, veteranii de război vă transmit multă sănătate, încredere și să avem succese în tot ce înfăptuiți. La mulți ani, armata română”, a precizat Constantin Mancaș.

Un moment emoționant al manifestărilor de miercuri l-a constituit intervenția lui Adrian Chira, un băiețel din Mureș, în vârstă de cinci ani, îmbrăcat în echipament militar, ce a stat alături de premier pe tot parcursul ceremoniei. Băiatul a rostit cu patos o poezie patriotică, descoperită la un soldat decedat în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar apoi a prezentat discursul patriotic susținut de “sergentul Șaptefrați”, în filmul românesc “Noi, cei din linia întâi”, după moartea unui camarad.

La finalul ceremoniei, băiețelul care a primit în 2016 un brevet onorific de soldat din partea Ministerului Apărării a fost recompensat cu jucării oferite de Mihai Tudose și a lui Liviu Dragnea. Întrebat dacă vrea să devină președinte sau premier, Adrian a spus că își dorește să fie general, pentru că el iubește armata. Replica premierului referitoare la aprecierile băiețelului a fost una scurtă: “E un scump”.

Ceremonialul de miercuri a inclus și depuneri de coroane la Monumentul Eroului Român din partea președintelui României, Klaus Iohannis, a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierului Mihai Tudose, Ministerului Apărării, Primăriei Carei, Consiliului Județean Satu Mare și Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Festivitățile s-au încheiat cu defilarea trupelor participante, coloana fiind deschisă de tânărul Adrian Chira.

AGERPRES / (A — autor: Sebastian Olaru, editor: Irina Poenaru, imagine: Cătălin Soci, grafician: Andrei Șerban, redactor-video: Mihuț Năstăsache)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/25/ziua-armatei-sarbatorita-la-monumentul-ostasului-roman-din-carei-foto-video–19-31-24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *